Trening kan gjøre ME-pasienter verre viser undersøkelse

Posted on 22/01/2011

8


 

Det kommer stadig flere undersøkelser som viser at et rigid gradert treningsopplegg for ME-pasienter i verste fall bare kan forverre sykdommen.

I denne artikkelen kan man lese mer om hvordan trening eller overdreven aktivitet kan forsterke symptomer, inkludert smerte  og utmattelse, trigge immun-dysfunksjon og forårsake tilbakefall hos ME-pasienter.

I mai 2010 publiserte den britiske ME Association den største britiske undersøkelsen som hittil er gjort, om hvilke metoder pasientene synes fungerte best. 56,5% av pasientene (n=906) som hadde forsøkt gradert treningsterapi rapporterte at de ble verre av dette.

Gradert treningsterapi går ut på at man lager en plan for opptrapping av aktivitet, en plan man skal holde seg til på tross av symptomvariasjoner. «Pacing» er i motsetning også en aktivitetsplan, men som hele tiden endres i tråd med pasientenes respons på trening/aktivitet slik at man ikke går ut over grensene der pasientene får symptomforverringer. 71% av pasientene som hadde forsøkt pacing følte seg mye bedre av dette.

I artikkelen diskuteres det at fysioterapeuter ofte har manglende forståelse av sykdommen, både når det gjelder kompleksiteten i symptomer og plager, så vel som hvilken effekt aktivitet og trening har på sykdommen. For pasientene er det en utfordring å finne fysioterapeuter eller hjelpere som forstår dette, og som kan lage et individuelt tilpasset opplegg basert på pacing. Det krever også mer tid og ressurser enn å følge et «skjema-opplegg».

Det er ikke tvil om at også i Norge trenger fysioterapeuter som skal behandle ME-pasienter en opplæring i denne sykdommen.

Det slår meg også at på tross av at vi hører gjentatte ganger at kognitiv atferdsterapi og gradert treningsterapi skal være så bra for ME, så er det få eller ingen som kan fortelle oss HVA som er den riktige metoden for dette og HVEM som utfører det! Hvor er Helsedirektoratets eller andres veileder for gradert treningsterapi som skal være så fantastisk for ME-pasienter? Hvor er fysioterapeutene som utfører slik fantastisk treningsterapi lokalisert, og hvordan kommer man inn i et slikt program? Hvilke metoder og mål bruker man for å se effekten av dette hos pasientene?

Det hadde vært greit å få svar på!

Merk at jeg skriver ME-pasienter i dette innlegget. Det er mange former for utmattelsestilstander, og mange vil faktisk kunne ha nytte av gradert treningsterapi for eksempel. Men et klassisk kjennetegn ved ME er at man har trenings/aktivitetsintoleranse og forverring av sykdommen etter overdreven aktivitet – hvor «overdreven» i dette tilfellet kan være noe så enkelt som å gå på butikken, stå oppreist 20 minutter og lage middag eller for de aller sykeste å løfte hodet fra puta. Det er derfor ikke min mening å «rakke ned på» gradert treningsterapi som metode generelt, eller å si at ME-syke ikke bør ha noen form for fysisk aktivitet eller fysioterapi, men det er på tide at så mange som mulig utfordrer den regjerende tankegangen i Norge om at dette er en god behandling for ME!