Wall Street Journals helseblogg om de negative XMRV-studiene publisert i dag – Notater på norsk

Posted on 31/05/2011

0


Det følgende er min oversettelse av Wall Street Journal helsebloggs artikkel om de to negative XMRV-studiene som er publisert i Science i dag.

~

Science-artikler «kaster ytterligere tvil» om XMRVs link til kronisk utmattelsessyndrom

Av Amy Dockser Marcus

Tidsskriftet Science publiserte i dag to artikler det sier «kaster ytterliger tvil» om en studie det publiserte i 2009 som knytter kronisk utmattelsessyndrom til retroviruset XMRV.

Som rapportert i dagens WSJ, har redaktørene for tidsskriftet i forrige uke spurt forfatterne av studien fra 2009 om å frivillig trekke den tilbake. I et skriflti svar på fredag gjennomgått av WSJ, har studiens medforfatter Judy Mikovits fra Whittemore Peterson Institute for Neuro-Immune Diseases sagt at «det er prematurt å trekke tilbake vår artikkel» gitt at studier på området fortsatt er underveis.

2009-artikkelen fant XMRV i større grad hos CFS-pasienter enn hos friske kontroller. Det økte pasientenes håp om at behandlinger kunne bli identifisert og satte i gang offentlige helsebekymringer om mulige implikasjoner for landets blodforsyning.

Men dagens Science publiserte en «redaksjonell bekymringsmelding» skrevet av sjefsredaktør Bruce Alberts som sier at de to studiene støtter synet på at assosiasjonen mellom XMRV og CFS man har sett i de tidligere studiene er resultatet av laboratorie og laboratorie-utstyrs-kontaminering. Den bemerket at «minst 10 studier utført av andre forskere og publisert andre steder har rapportert manglende funn av XMRV hos uavhengige populasjoner av CFS-pasienter.» Tidsskriftet «avventer ivrig» utkommet av NIH forskning av en mulig link og «vil foreta seg de passende handlinger når resultatet er kjent,» i følge uttalelsen.

De nye publiserte studiene og den redaksjonelle bekymringsmeldingen vil gjøre det veldig vanskelig for XMRV-forskning innenfor CFS-området å gå videre fremover.

I en artikkel ble 61 pasienter som var under behandling i praksisen til Dan Peterson – en Whittemore Peterson Institute navnebror – testet for XMRV. Førtitre (43) av dem hadde tidligere testet positivt for XMRV, sier artikkelen. Ingen testet positivt i denne studien.

Den andre artikkelen, av forskere ved NCI og Tufts Universitet, har blitt presentert ved vitenskapelige møter før, nylig ved NIHs State of the Knowledge-møtet om CFS. I denne artikkelen argumenterer forskerne for at opprinnelsen til XMRV kan være i laboratoriet. To musevirus kan ha blitt kombinert og formet XMRV under vitenskapelig forskning på prostatakreft-svulster.

Som vi har rapportert, leder virusjegeren Ian Lipkin NIHs innsats for å se om XMRV opptrer oftere hos CFS-pasienter enn i den generelle populasjonen. I sin respons til Science, sier Mikovits at hennes team ser frem til å delta i forskningen.