IKKE lytt til kroppens signaler!

Posted on 15/10/2010

14


ME kan nemlig ikke hviles bort. Det sier Dr. Wilhelmsen på Hypokonderklinikken i Bergen.

Flere av Wilhelmsens kolleger driver kognitiv samtaleterapi som behandling for ME.

– De aller fleste kan komme seg ut av dette ved å jobbe med holdninger og atferd. Det er viktig å unngå katastrofetenkning. Ikke lytt for mye til kroppens signaler, da blir en fort helt passiv. En kan ikke hvile bort ME, sier han.

Les resten av artikkelen på bt.no

Jeg synes dette sitatet er et glimrende eksempel på hvorfor ME-pasienter blir skeptiske til kognitiv terapi som behandling mot ME. Det er ingen tvil om at kognitiv samtaleterapi kan være et godt hjelpemiddel for å takle en vanskelig livssituasjon. Men pasientene opplever ikke at de klarer å komme seg ut av sykdommen ved å «jobbe med holdninger og atferd».

Med mindre «jobbe med atferd» kan oversettes til «ta antibiotikaen mot streptokokker i magen, ikke kast antibiotikaen i do». DEN atferden kan nok hjelpe.

De fleste pasientene strever og strever med å klare et minimum av hverdag, og deler gledesstrålende sine små opplevelser med venner og kjente så snart de har et litte overskudd. Å male et bilde av ME-pasienter som sier at de strilytter til kroppens signaler og «legger seg ned» og blir passive – hvor har vi hørt det før tro?

Jeg blir kvalm.