Retrovirus gir ikke svar på ME-gåte (Brønnøysund Avis 07.10)

Posted on 07/10/2010

8


Bente Milde

TROMSØ: Forsker Kristine Mørch måtte skuffe tilhørere som forventet virusløsning på den gåtefulle sykdommen under ME-konferansen i Tromsø.

Et retrovirus som invaderer kroppens immunceller (XMRV) har pekt seg ut som en mulig årsak til Kronisk utmattelsessyndrom.

Majoritet hadde virus
– Det ble i fjor publisert undersøkelser som viste at 67 prosent av ME-syke hadde XMRV-virus, mens bare 4 prosent av de friske hadde tilsvarende. I år ble det gjort en tilsvarende studie som viste at mer enn 80 prosent av ME syke hadde et lignende virus som XMRV, mens under 10 prosent av de friske hadde dette. Men så er det publisert fire nye studier hvor de ikke har funnet dette viruset. Dermed har vi fortsatt ikke løsningen på ME-gåten, sier forsker Kristine Mørk, spesialist i infeksjonssykdommer ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen.
Hun framholder videre at alle går rundt med virus, men at det ikke er alle virus som blir aktivert.

Høna eller egget
– Spørsmålet videre blir hvorvidt det er ME som har utløst viruset eller om det er viruset som har utløst ME, sier Mørk som i studier har påvist at giardiautbrudd har utløst utmattelsessyndrom på pasienter i Bergen.
Mandag og tirsdag ble ME-konferansen arrangert på Universitetssykehuset i Nord-Norge. På programmet sto også en presentasjon av Lightning process, et lynkurs som skal hjelpe ME-pasienter til å bli friske ved å «koble om» tankeprosesser i hjernen. Mange skal ha meldt seg friske etter deltakelse på Lightning process-kurs. Men konferansedeltakelsen har vakt sinne hos ME-foreningen.

Ikke akseptabelt
– Det er ikke akseptabelt at mennesker med en alvorlig fysisk sykdom blir avspist med kognitiv adferdsterapi som ikke her effekt på verken virus eller andre kroniske infeksjoner, uttaler ME-foreningas generalsekretær Ellen Piro til Nordlys.
Hun er opptatt av retroviruset, og mener Tromsøkonferansen i langt større grad burde ha fokus på denne.