Helseministeren gir 2 millioner ekstra til ME-forskningen

Posted on 28/11/2011

0


I dag våknet vi til nyheten om at Helseministeren kommer til å gi 2 millioner ekstra til ME-forskningen på Haukeland Universitetssykehus.

De gode nyhetene kommer i forkant av en interpellasjon i Stortinget der det blir stilt spørsmål om oppfølging av ME-forskning, og kan lese i Aftenposten og er sendt på TV2 Nyhetskanalen (blant annet, saken vil eventuelt bli oppdatert).

Oppdatert: Her ligger saken på TV2 sine nettsider: «ME-legene får to millioner til videre forskning»

– Derfor legger vi nå inn to millioner kroner ekstra til Helse Vest slik at de to kreftlegene skal få kunne videreføre denne forskningen, sier helse- og omsorgsminister Anne Grete Strøm-Erichsen. Ministeren vil presentere tiltaket i Stortinget i dag. (Aftenposten 28.11.11)

Sak i dagens Aftenposten.

I tillegg vil Helseministeren offentliggjøre at et nytt nasjonalt Kompetansesenter for ME vil bli lagt til Helse Sør-Øst og Oslo Universitetssykehus.

Det er ingen tvil om at dette er gode nyheter og et sterkt signal om at Helse- og omsorgsdepartementet tar på alvor at dette må være et satsningsområde. Det viser øremerkingen av pengene til forskerne Fluge og Mella på Haukeland.

Men det har allerede vært reaksjoner på at 2 millioner er en relativt lav sum i denne sammenhengen. Hvor mye som trengs for å starte den mye omtalte multisenter-studien på Rituximab med 100-150 pasienter er foreløpig ikke klart, men man kan anta at det trengs i hvertfall 10 millioner kroner. Nå har jo også Helseforetakene sine bevilgninger der de selv kan gjøre prioriteringer innen forskning, og vi får håpe at det finnes muligheter her. Ellers kan det jo også være muligheter for noe finansiering fra private kilder og fond kanskje?

Oppdatert: Etter å ha sett intervjuet med Helseministeren (se her), og tenkt litt og diskutert litt er jeg mer positiv! Det er nå klart at dette er en start, og med tanke på at både Helseforetakene kan prioritere forskningsmidler og at studiene vil gå over flere år, er jeg nå mer optimistisk til at de nødvendige midler vil bli skaffet til veie.

At det nye nasjonale Kompetansesenteret for ME blir lagt til OUS er vel helt naturlig, og jeg håper at det betyr at ME/CFS-senteret med Dr. Barbara Baumgarten-Austrheim i spissen får lov til å drive dette!

Interpellasjonen i Stortinget er altså i dag, og det er nå ventet hva vi får høre Helseministeren svare der.

Reklamer