«En MEget vanskelig kamp» (Drammens Tidende 19.11)

Posted on 21/11/2011

0


Dette oppslaget stod i Drammens Tidende i går. Det er et stort intervju med Jørgen Jelstad, forfatter av boken «De bortgjemte» og pasientene Trude Schei og Silje Buseth er også intervjuet.

Jelstad har en mor som er alvorlig ME-syk, men da han ville skrive en bok om ME var det ikke en personlig beretning han ville skrive. Som vi alle vet gjorde han et svært grundig arbeid med å sette seg inn i forskning, funn og resultater, teorier og kontroverser – og boken ble den første dokumentarboken om ME i Norge.

Men i dette intervjuet får vi se den mer personlige siden av Jelstads liv, når han tar oss med til barndomshjemmet der hans mor ligger inne på et lyd- og lysisolert rom. Det er fem år siden han så moren i øynene sist.

– Jeg har vært nødt til å distansere meg ganske mye i møtene med de ME-syke. Det går inn på meg å se hvor syke de er. Og det går inn på meg å høre hvordan menneskene er blitt møtt. Det er helt jævlig å se.

Det er et sterkt og godt intervju med Jørgen dette, og det er vanskelig å ikke bli både rørt og trist på vegne av ham og hans familie. Den empatien og godheten mange har snakket om som han ustråler kommer tydelig frem også her. Jeg synes det er flott at rollen som pårørende også belyses, for det er virkelig ingen lett oppgave å bli kastet inn i.

De som kaller dette en motesykdom beviser at de ikke følger med.
JØRGEN JELSTAD

Pasienten Trude Schei forteller om hvordan det var å gå fra å ha et hektisk liv som arkitekt og småbarnsmamma, til å bli fullstendig arbeidsufør av ME med store smerter og null overskudd. Flere år med utredninger og heldigvis et møte med Dr. Nyland ga henne svar – det var ME som feilte henne. Jeg synes det er fint at hun trekker frem dette med at man mister så mye anerkjennelse og selvtillit når man blir så syk og faller ut av alt – det er ganske velkjent!

Silje Buseth snakker om å ikke få til å være den mammaen man så gjerne vil være, og at mange velger å være alene som syke, fordi de ikke vil være til bry for andre. Likevel gir hun alt for familien og er tilstede for dem. Slike «løvemammaer» vet jeg det finnes flere av der ute i ME-verdenen! Synes også det er fint at hun fremhever Facebook-gruppa «Doktor God» – en selvhjelpsgruppe for ME og Fibromyalgi-pasienter.  Silje har prøvd både Lightning Process og behandling ved Lillestrøm Helseklinikk, men har fortsatt en lang vei å gå.

Klikk på bildene for å lese artikkelen, 

Reklamer
Posted in: ME i media