TV2-innslag om Lightning Process

Posted on 07/11/2011

0


På søndag sendte TV2 et innslag på 21-nyhetene om ME og Lightning Process. 

Etter det har debatten gått som bare det i sosiale medier.

Her er en kort oppsummering av hva som ble sendt.

Selve innslaget er lagt ut på YouTube (takk «Norefall»!).

~

Tv2 kjørte i tillegg artiklene «Lege advarer mot ME-behandling»,  «ME-syke Veronica (21) ble syk igjen etter å ha forsøkt Lightning process» og «Ble frisk av ME etter Lightning process kurs».

NRK fulgte også opp med en artikkel, hvor det kommer frem flere pasienthistorier. Les her. 

Jeg er veldig, veldig glad for at TV2 har valgt å gjøre en reportasje hvor de setter litt kritisk søkelys på LP-businessen. I altfor mange år har mirakelhistoriene fått seile gjennom media nærmest ubesvart av journalister, helsepersonell eller helsemyndigheter. Pasienter har forsøkt å si fra, men det er kanskje ikke så lett å stå frem når man vet at kursholderne ringer hjem til folk og klandrer dem for ikke å ha blitt friske. Og kanskje har ikke media villet høre heller?

Noen hederlige unntak har det selvfølgelig vært. Et eksempel er Maria Gjerpe, lege og ME-pasient, har stått frem med navn og ansikt og med rak rygg talt tydelig om dette. Les for eksempel hva hun skriver i Legeforeningens blogg – Tidsskriftet. Anette Gilje, som nå er generalsekretær i ME-foreningen, fikk vi se ble sykere etter LP-kurs i dokumentarfilmen «Få meg frisk!».

ME-foreningen har lenge fått inn meldinger om folk som har blitt sykere, i noen tilfeller veldig mye sykere, etter LP-kurs.

Veldig flott at lege Øyvind Kristiansen stilte opp til intervju om dette også. Det er ganske sterke ord han bruker, men jeg tviler ikke på at de er sanne. Det må være fortvilende å være lege i en slik situasjon også tenker jeg, hvor desperate pasienter prøver alt mulig for å bli friskere, og så ender de bare opp med å bli sykere.

«Jeg har sett eksempler på at pasienter blir dårligere fra et allerede lavt funksjonsnivå, mister så mye av livshåp og troen på det å bli bedre at det rett og slett psykisk sett driver dem inn i selvmordsrisiko… (…).. for gruppen ME-pasienter er dette grov utnyttelse økonomisk.»

Eller som Iskwew en gang sa det så riktig: De er rovfiskere i fortvilelsens hav.

Jeg håper at innslaget på TV2, boka «De bortgjemte» og debattene som følger i kjølvannet av dette og Rituximab-studien får flere og flere til å skjønne at det er biomedisinsk forskning vi trenger å fokusere på for ME-pasientene nå. Så slipper forhåpentligvis de syke å få oppfordringer til å bruke masse penger på ting som de ikke har noen måte å vite om fungerer på.

Gunnar Tjomlid har skrevet en god og saklig gjennomgang av LP i denne bloggposten. Det er mange som har sagt mye, mye bra om LP altså, men jeg klarer ikke liste opp alt her.

Og ja, en ting: Om du har lyst til å drive misjonering for LP her i kommentarfeltet kan du egentlig bare la være. Hvis du ikke klarer å styre deg, da forventer jeg at du har lest «De Bortgjemte», sett «Få meg frisk!», lest «Marias Manual», sett nyhetsinnslaget på TV2 og denne bloggposten før du begynner å kommentere. (Funker også for de som ikke vet mye om LP og vil sette seg inn i det.)