Usmakelig av TV3 om ME-syk mor

Posted on 07/09/2011

5


Jeg regner med mange av dere har sett dette oppslaget på kjendis.no allerede, men jeg ble så frastøtt da jeg leste om det at jeg måtte bare få ropt ut litt.

I programmet «Fristet» på TV3 må deltakerne velge mellom lukrative fordeler for familiene sine og penger til laget de er med på i konkurransen.

22 år gamle Niklas får valget mellom å sende sin ME-syke mor på Lightning Process-kurs «et opplegg mange mener kan ha positiv effekt for ME-syke» (TV3 sine ord) eller å få penger til laget sitt.

Jeg er ingen reality-fan, men kan godt se at noen finner en underholdningsverdi i at ungdommer blir «satt på prøve» når det gjelder tøffe valg om penger. Men å blande syke mennesker inn i dette, det er så moralsk forkastelig og stygt at jeg blir rett og slett kvalm. Jeg reagerer selvfølgelig også på at TV3 på denne måten promoterer LP som et opplegg ME-syke kan ha positiv effekt av.

Når Niklas velger pengene, må han ringe hjem til mora og fortelle om valget sitt.

Generalsekretær i ME-foreningen, Ruth Astrid Sæther, sier følgende:

– Jeg synes ME er så alvorlig at det er moralsk suspekt å bruke det som element i et underholdningsprogram. Dette er et slag under beltestedet for alle som er rammet av ME, sier hun.

Generalsekretæren mener mora til 22-åringen burde sluppet å bli dratt inn i reality-tv på denne måten.

– Jeg synes det er betenkelig og alvorlig at en alvorlig syk mor blir brukt på denne måten. ME er fortsatt en misforstått og lite kjent lidelse. Dette er ikke måten å bidra til folkeopplysning på. Du tuller ikke med ME, sier hun.

Hun påpeker også at det er det offentlige hjelpeapparatet som har ansvaret for at ME-pasienter får den behandlingen de trenger, og ikke en realitydeltaker.

Hun forteller også at opplegget som 22-åringen får mulighet til å tilby mora, ikke er vitenskapelig dokumentert, og at det kan beskrives som et treningsprogram.

Det har vært nok av psykologiske studier som viser hvor langt vi mennesker er villige til å gå når vi blir satt under press. Milgram-eksperimentet viste at forsøkspersonene var villige til å gi andre det de trodde var et dødelig, elektrisk sjokk. Det viser at et vanlig menneskes lydighet overfor en øvrighet er mye større enn mennesket selv tror, i forhold til sin egen frie vilje og samvittighet. Stanford-eksperimentet der noen studenter spilte «fangevoktere» og andre «fanger» måtte avbrytes da «fangevokterne» levde seg så sterkt inn i rollen at de begynte å mishandle sine medstudenter. Lignende «øvelse» ser vi nå i Big Brother.

Jeg håper at alle som orker og alle som har en stemme vil si fra på en eller annen måte til TV3 om at dette er ikke grei underholdning. Å måtte «ofre» sin ME-syke mor for å gi penger til laget sitt i en reality-konkurranse er ikke underholdning.

Den beste måten å si fra på er kanskje ved å ikke se på TV3? Eller har dere andre forslag?

Så kan vi ta debatten om realitysjangeren generelt og om denne blir mer og mer brutal og vulgær en annen dag…. nå må jeg gå og roe ned blodtrykket litt!

Posted in: ME i media